O Κεραυνός στους άνδρες και ο Πυρσός στις γυναίκες, πρώτευσαν το πανελλήνιο πρωτάθλημα γκόλμπολ, η τρίτη και τελευταία φάση του οποίου πραγματοποιήθηκε στο κλειστό γυμναστήριο της Νέας Σμύρνης.
Δύο έντονα συγκινησιακά στιγμές, σημάδεψαν τη διοργάνωση, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος της Νέας Σμύρνης, Σταύρος Τζουλάκης καθώς και η αντιδήμαρχος αθλητισμού & πολιτισμού, Ιωάννα Καρυοφύλλη.
Στην πρώτη εξ αυτών, η εθνική ομάδα των γυναικών παρέδωσε στον πρόεδρο της ΕΠΕ και της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ, Γιώργο Φουντουλάκη, το κύπελλο που κατέκτησε στο πρόσφατο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, ενώ στην δεύτερη, η εθνική ομάδα των ανδρών απένειμε τιμητική διάκριση στον Νίκο Αργυρό. Ο αθλητής του Ηφαίστου αποφάσισε να εγκαταλείψει την ενεργό δράση και οι συναθλητές του, αποφάσισαν να του δώσουν το Κύπελλο της πρώτης θέσης από το διεθνές τουρνουά της Μαδρίτης. Την απονομή στον διεθνή γκολμπολίστα έκανε ο κ. Φουντουλάκης.
ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ
Άνδρες
Κεραυνός 33 β.
Ήφαιστος 30
Όμηρος 15
Πυρσός 12
Πειρατές 0
Γυναίκες
Πυρσός 45 β.
Όμηρος 42
Κεραυνός 15
Ήφαιστος 3
Πηγή: www.eaom-amea.gr
Το Γκόλμπολ είναι ένα αμιγώς Παραολυμπιακό άθλημα και απευθύνεται σε αθλητές με αναπηρίες όρασης. Δημιουργήθηκε το 1946 σε μια προσπάθεια αποκατάστασης των τυφλών βετεράνων από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και παρουσιάστηκε το 1976 στους Παραολυμπιακούς του Τορόντο. Οι διοργανώσεις του Γκόλμπολ πραγματοποιούνται ξεχωριστά από τα υπόλοιπα Παραολυμπιακά αθλήματα λόγω της απαιτούμενης ησυχίας που θα πρέπει να επικρατεί μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Ο σκοπός είναι η μπάλα να κυλήσει στο τέρμα του αντιπάλου καθώς οι αντίπαλοι παίκτες προσπαθούν να μπλοκάρουν την μπάλα με το σώμα τους. Η μπάλα έχει στο εσωτερικό της κουδουνάκια τα οποία βοηθούν τους παίκτες να προσανατολίζονται δείχνοντας τους την κατεύθυνση της μπάλας. Για αυτόν τον λόγο, όσο το παιχνίδι είναι σε εξέλιξη, απαιτείται πλήρης ησυχία στον χώρο προκειμένου οι παίκτες να είναι συγκεντρωμένοι και να αντιδρούν άμεσα στην μπάλα. Το παιχνίδι αποτελείται από δυο περιόδους που διαρκούν δέκα λεπτά η κάθε μια. Η διοικούσα αρχή του Γκόλμπολ είναι η Παγκόσμια Αθλητική Ομοσπονδία Τυφλών (IBSA), www.ibsa.es και το άθλημα παίζεται σε παραπάνω από 50 χώρες σε όλον τον κόσμο.
Έρευνα –δημοσίευση: Κατερίνα Μαύρη
Γράψτε ένα σχόλιο