Η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου, 5 φορές πρωταθλήτρια της κολύμβησης ΑμΕΑ, ετοιμάζεται να ταξιδέψει σε λίγες μέρες στη Βραζιλία.
Η νεαρή πρωταθλήτρια θα ταξιδέψει στο Ρίο προκειμένου να συμμετάσχει στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, χωρίς όμως τον προπονητή της και χωρίς συνοδό, όπως άλλωστε και οι περισσότεροι αθλητές.
Η 30χρονη αθλήτρια, της ομάδας «ΤΥΡΤΑΙΟΣ», έχει 5 χρυσά μετάλλια σε πανελλήνια πρωταθλήματα κολύμβησης και σημαντικές διακρίσεις σε παγκόσμιες διοργανώσεις. Στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες κολύμβησης στο Φουνσάλ της Πορτογαλίας, το πιο δυνατό αγωνιστικό τεστ πριν από το Ρίο, κατέκτησε 1 ασημένιο μετάλλιο και 2 χάλκινα! Βγήκε 2η στα 50 μέτρα – ελεύθερο S3, τρίτη στα 50 μέτρα – ύπτιο και 3η στα 100 μέτρα – ελεύθερο S3.
Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο δεν έχει την δυνατότητα να έχει μαζί τον προπονητή της, αφού το Κράτος δεν καλύπτει τα έξοδα του, ενώ δεν μπορεί να έχει και κανέναν συνοδό μαζί της, αφού η οικογένεια της δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδα. Όπως δηλώνει στην συνέντευξη που έδωσε στο iefimerida, η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου, μέχρι πριν από λίγους μήνες δεν έβρισκε ούτε κλειστό κολυμβητήριο, που να είναι κατάλληλο για να μπορεί να προπονείται! Όμως, παρά τις δυσκολίες, δηλώνει αποφασισμένη να πάει στο Ρίο και να δώσει τον καλύτερο της εαυτό, για την Ελλάδα, όπως λέει.
Αλεξάνδρα, τι προετοιμασία έκανες για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες που ξεκινάνε σε λίγες εβδομάδες στο Ρίο; Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχεις σε τέτοια διοργάνωση;
Έχουμε κάνει εντατικές προπονήσεις για να πετύχουμε κάτι για την Ελλάδα, αλλά και για τον ίδιο μας τον εαυτό. Εγώ συμμετέχω πρώτη φορά σε Παραολυμπιακούς Αγώνες. Γνωρίζω ότι είναι μεγαλύτερες οι απαιτήσεις, είναι μια μεγαλύτερη διοργάνωση, πρέπει να είμαι προσηλωμένη στο στόχο μου και θα ήθελα να μη με παρασύρει το άγχος.
Θέλω να έχω μια καλή θέση. Βέβαια για να έχω μια διάκριση είναι αρκετά δύσκολο γιατί έχουμε να αντιμετωπίσουμε δύσκολους αντιπάλους από όλο τον κόσμο. Εμείς μέχρι τον Νοέμβριο δεν βρίσκαμε κολυμβητήριο για να προπονούμαστε! Βρίσκαμε μόνο ανοικτά κολυμβητήρια, τα οποία επειδή έβρεχε ή χιόνιζε και έκανε κρύο, για την δική μου την πάθηση δεν είναι κατάλληλος ο χώρος για προπόνηση. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε συστηματική προπόνηση. Από τον Νοέμβριο όμως, που το ΟΑΚΑ μας παραχώρησε πισίνα, μπορώ να κάνω πιο εντατικά προπονήσεις.
Δεν υπάρχουν κλειστά κολυμβητήρια για τους αθλητές με κινητικά προβλήματα;
Στην περιοχή μου δεν έχω κάποιο κλειστό κολυμβητήριο. Τα περισσότερα κολυμβητήρια δεν δέχονται άτομα με αναπηρία για λόγους ευθύνης. Δεν μπορούν να αναλάβουν αυτή την ευθύνη.
Ο προπονητής σου θα είναι μαζί σου στο Ρίο;
Ο προπονητής μου δυστυχώς δεν θα μπορέσει να έρθει. Προσπαθεί να έρθει με δικά του έξοδα αλλά και αν έρθει δεν θα του επιτρέψουν να είναι μέσα στον χώρο. Είχε ζητήσει να με συνοδεύσει ως προπονητής μου αλλά το Κράτος για οικονομικούς λόγους δεν επιτρέπει να με συνοδεύσει. Κάθε χρόνο πάω σε πανευρωπαϊκούς αγώνες χωρίς τον προπονητή μου και χωρίς συνοδό. Αναγκάζομαι να ζητήσω από προπονητές άλλων ομάδων και άλλων χωρών να με βοηθήσουν.
Έχεις ξεχωρίσει κάποια στιγμή στους αγώνες όπου έχεις πάρει μέρος, στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό;
Από το 2012 αθλούμαι. Στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες στην Πορτογαλία κατάφερα να δω και να νιώσω την επιτυχία μου. Όταν είδα την ελληνική σημαία να ανεβαίνει δυο φορές, μια στο ασημένιο και μια στο χάλκινο, συγκινήθηκα. Μπορεί για κάποιους να μην είναι κάτι φοβερό. Για μένα ήταν κάτι ανατριχιαστικό. Είναι καθαρά το συναίσθημα ότι η επιτυχία είναι για την χώρα σου και για σένα προσωπικά. Ήθελα να το αποδείξω και στον εαυτό μου ότι μπορώ.
Πότε παρουσιάστηκε το πρόβλημα υγείας;
Το πρόβλημα υγείας παρουσιάστηκε το 2011. Είναι το σύνδρομο Stiff Person. Προκαλεί μυϊκή ακαμψία. Από τότε ξεκίνησα θεραπευτικά κολύμβηση και συνέχισα να το ακολουθώ ως άθλημα. Μέχρι τότε δεν είχα ασχοληθεί καθόλου με την κολύμβηση. Επειδή είχα και την ώθηση από τον προπονητή μου Μιχάλη Νικόπουλο και από τους δικούς μου, το δέχθηκα και προχώρησα. Πάντα όμως έχω το άγχος και σκέφτομαι: Μπορώ;
Την ώρα του αγώνα τι έχεις στο μυαλό σου;
Εκείνη την ώρα μετράω αντίστροφα. Από το 100 μετράω αντίστροφα και αυτό με βοηθάει, με κάνει να συγκεντρώνομαι γιατί υπάρχει μεγάλο άγχος.
Τι αντιμετώπιση έχεις από τους ξένους συναθλητές σου σε παγκόσμιες διοργανώσεις;
Οι ξένοι γνωρίζουν ότι οι Έλληνες είμαστε πιο πίσω από αυτούς, αναγνωρίζουν όμως ότι παρά τις αδυναμίες που έχουμε και τις οικονομικές δυσκολίες, εμείς μπορούμε να έχουμε πάντα μια αξιοπρεπή θέση και μας υπολογίζουν και μας σέβονται. Πολλές ξένες αθλήτριες έχουν έρθει και μου έχουν σφίξει το χέρι χωρίς να με γνωρίζουν, απλά επειδή είμαι Ελληνίδα.
Έχοντας στο μυαλό σου τις δυσκολίες που πέρασες όλα αυτά τα χρόνια για να φθάσεις μέχρι εδώ που έφθασες, εν’ όψει των Παραολυμπιακών Αγώνων του Ρίο τι θα ήθελες να ζητήσεις από την Πολιτεία για σένα και τους συναθλητές σου;
Πολλά θα ζητούσα. Δεν μπορώ να απαιτήσω κάτι. Γνωρίζω ότι υπάρχει οικονομική κρίση. Αλλά αν γίνεται, τουλάχιστον για τους Παραολυμπιακούς, να μπορούμε να έχουμε μαζί τον προπονητή μας. Είναι δύσκολο να πας σε μια ξένη χώρα χωρίς τον προπονητή σου, σε μια μεγάλη διοργάνωση. Και μάλιστα δεν έχουμε ούτε συνοδό. Ειδικά για ένα άτομο με κινητικά προβλήματα αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα.
Εσύ δεν θα έχεις συνοδό μαζί σου;
Εμένα δεν θα με συνοδεύσει κανένας. Είναι δύσκολο να πληρώσει κάποιος τα χρήματα που χρειάζονται για ένα ταξίδι στη Βραζιλία. Μεταξύ των αθλητών επίσης είναι δύσκολο να βοηθήσει ο ένας τον άλλον. Πως θα βοηθήσει ένας αθλητής που έχει τετραπληγία έναν άλλον αθλητή που επίσης έχει τετραπληγία; Θα αναγκαστούμε να ζητήσουμε βοήθεια από κάποιον που θα βρούμε εκεί. Θα βρούμε «δανεικό» προπονητή. Θα ήθελα όμως σαν άνθρωπος να πάω με μεγαλύτερη αξιοπρέπεια στους αγώνες. Θα με έκανε να νιώσω πιο δυνατή.
Πηγή: www.iefimerida.gr – Άρθρο του ΙΑΣΩΝΑ ΠΙΠΙΝΗ
Γράψτε ένα σχόλιο