Πώς μπορεί να βλέπει τον κόσμο ένα άτομο με αυτισμό

Τα άτομα με αυτισμό βλέπουν τον κόσμο μέσα από τα μάτια τους πολύ διαφορετικά από ο, τι εκείνοι που δεν έχουν , πράγμα που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους.

Έρευνα από Cal Tech , που δημοσιεύθηκε online, διαπιστώνει ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ένα ευρύ φάσμα της οπτικής εισόδου ερμηνεύεται με διαφορετικό τρόπο στον εγκέφαλο ενός ατόμου με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού .

Είναι γνωστό ότι τα άτομα με ASD έχουν δυσκολία στο πώς άλλοι άνθρωποι αισθάνονται ή τι σημαίνουν οι κοινωνικές τους εκδηλώσεις , από την εξέταση στα πρόσωπά τους και στις στάσεις του σώματος. Ο Δρ Ralph Adolphs , επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης , είπε στην εφημερίδα The Huffington Post «Αυτό μπορεί να είναι επειδή δίνουν προσοχή σε αυτά με διαφορετικό τρόπο».

Με άλλα λόγια , όταν ένα άτομο με αυτισμό παρουσιάζει επαναλαμβανόμενες ή αντικοινωνικές συμπεριφορές, δεν κάνουν επαφή ή έχουν δυσκολία στην επικοινωνία – τα κύρια χαρακτηριστικά της διαταραχής – θα μπορούσε να οφείλεται στο πως αντιλαμβάνονται η που εστιάζεται η προσοχή τους σε μια δεδομένη κατάσταση .

Ανάμεσα στα άλλα ευρήματα , η εργασία μας δείχνει ότι δεν είναι τόσο απλό να λέμε « τα άτομα με ASD δεν βλέπουν φυσιολογικά τα πρόσωπα» , αλλά τα βλέπουν με διαφορετικό τρόπο .

Οι ερευνητές εργάστηκαν πάνω σε αυτό με τη δημιουργία μιας σειράς εικόνων που απεικονίζουν πώς ένα άτομο με αυτισμό βιώνει το περιβάλλον τους. Για τη μελέτη, η ερευνητική ομάδα έδειξε 700 εικόνες σε 20 άτομα με υψηλής λειτουργικότητας αυτισμό και 19 άτομα της ομάδας ελέγχου , οι οποίοι δεν έχουν αυτισμό , ενώ η συσκευή παρακολούθησης των ματιών κατέγραφε τα πρότυπα προσοχή τους σε διαφορετικά αντικείμενα μέσα στις εικόνες .Δείτε τις απεικονίσεις παρακάτω για να δείτε τι οι ερευνητές ανακάλυψαν.

Για κάθε ζευγάρι φωτογραφιών στην πρώτη καταγράφεται πως βλέπουν την εικόνα τα άτομα με αυτισμό και στην δεύτερη πώς την βλέπουν τα άτομα χωρίς αυτισμό.

Σε αυτή την εικόνα , σημειώστε πως το άτομο με αυτισμό είναι περισσότερο επικεντρωμένο στο πίσω μέρος του κεφαλιού του
διαιτητή , και όχι τόσο στο πρόσωπο του παίκτη .

562a6ff4140000e800c7ab5d

562a70171400002200c7ab5e

 

Στην εικόνα αυτή , το άτομο με αυτισμό δίνει μεγαλύτερη προσοχή στο δέντρο και τον ουρανό αντί για τη μητέρα και το μωρό ελέφαντας στο προσκήνιο .

562a892d1400002200c7abbd
562a71be1400002200c7ab65

Ενώ σε αυτή την εικόνα, το άτομο με αυτισμό δεν δίνει τόση προσοχή στην εξέλιξη του παιχνιδιού


562a72881900002e00b94c1c
562a72b41400001b013c901d

Όπως μπορείτε να δείτε , τα άτομα με αυτισμό δίνουν λιγότερη προσοχή σε πρόσωπα η άλλα αντικείμενα που έχουν σημασία – μια τάση η οποία μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα σε κοινωνικές καταστάσεις .

Το γεγονός αυτό καθιστά ίσως πιο δύσκολο για  άτομα με αυτισμό να κοινωνικοποιηθούν , ιδιαίτερα σε ένα σύνθετο περιβάλλον, επειδή μπορεί να έχουν δυσκολία να γνωρίζουν πού να  κατευθύνουν την προσοχή τους, είπε στη HuffPost  ο Adolphs .

Τα ευρήματα θα μπορούσαν στο μέλλον να βοηθήσουν στον εντοπισμό των υποτύπων διαταραχής του αυτισμού , η οποία θα επιτρέψει σε κλινικούς γιατρούς να διαγνώσουν καλύτερα μεμονωμένες περιπτώσεις.

« Η μελέτη είναι ίσως η πιο χρήσιμη για την διάγνωση ” δήλωσε ο Adolphs  .  Ο αυτισμός είναι πολλά πράγματα . Η μελέτη μας είναι ένα πρώτο βήμα στην προσπάθεια να ανακαλύψουμε ποια είδη διαφορετικών αυτισμών υπάρχουν πράγματι … Μόλις έχουμε εντοπίσει εκείνες τις υποκατηγορίες , μπορούμε να αρχίσουμε διαφορετικά είδη θεραπείας

Όλο και περισσότερο, βλέπουμε ότι ο αυτισμός δεν μπορεί να προσεγγιστεί με ένα μέγεθος που να ταιριάζει σε όλες τις διαγνώσεις και η περαιτέρω έρευνα μπορεί να βοηθήσει  στην επινόηση προσαρμοσμένων  θεραπειών που στοχεύουν στις πολλές αποχρώσεις της διαταραχής .

Μετάφραση – απόδοση από άρθρο της Carolyn Gregoire  στο HUFFPOST SCIENCE

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Google+